RUSSELL STREET RENOVATION   The Russell Street Renovation started with a dark, 3 story single family home with great potential. Without altering the existing footprint of the house, the renovation opened up the walls, created a light filled double height living space, and introduced lots of natural light through 2 stories of floor-to-ceiling glass. Strategic implementation of 2 new dormers allowed the new renovation to make use of the existing attic, transforming it into a semi-private 3 bedroom apartment for the owners college age children.  A new highly efficient hvac system was paired with a rooftop photovoltaic system and new insulation throughout to keep energy usage down. Where solar panels could not be effectively installed on the roof, the space was used for a state of the art solar hot water system.  As much of the existing walls, floors, doors and trim as possible were maintained or salvaged and reused. The newly introduced palette of white washed maple, whitewashed oak and carrara marble harmonizes beautifully with the existing and salvaged material, which was also whitewashed to blend old and new together. Maple floor to ceiling sliding doors ring the living space, which can be completely opened up to the outdoors. The result is a clean, calm, quiet and light filled home, right in the middle of the city.  Ryan was the project manager for the Russell Street Renovation while working at  Maryann Thompson Architects  in Cambridge, Massachusetts.   Photo Credits :  Chuck Choi Architectural Photography
       
     
6100.jpg
       
     
6018.jpg
       
     
6235.jpg
       
     
6040A.jpg
       
     
6061.jpg
       
     
6090.jpg
       
     
6111.jpg
       
     
6197.jpg
       
     
6203.jpg
       
     
6179.jpg
       
     
6130.jpg
       
     
  RUSSELL STREET RENOVATION   The Russell Street Renovation started with a dark, 3 story single family home with great potential. Without altering the existing footprint of the house, the renovation opened up the walls, created a light filled double height living space, and introduced lots of natural light through 2 stories of floor-to-ceiling glass. Strategic implementation of 2 new dormers allowed the new renovation to make use of the existing attic, transforming it into a semi-private 3 bedroom apartment for the owners college age children.  A new highly efficient hvac system was paired with a rooftop photovoltaic system and new insulation throughout to keep energy usage down. Where solar panels could not be effectively installed on the roof, the space was used for a state of the art solar hot water system.  As much of the existing walls, floors, doors and trim as possible were maintained or salvaged and reused. The newly introduced palette of white washed maple, whitewashed oak and carrara marble harmonizes beautifully with the existing and salvaged material, which was also whitewashed to blend old and new together. Maple floor to ceiling sliding doors ring the living space, which can be completely opened up to the outdoors. The result is a clean, calm, quiet and light filled home, right in the middle of the city.  Ryan was the project manager for the Russell Street Renovation while working at  Maryann Thompson Architects  in Cambridge, Massachusetts.   Photo Credits :  Chuck Choi Architectural Photography
       
     

RUSSELL STREET RENOVATION

The Russell Street Renovation started with a dark, 3 story single family home with great potential. Without altering the existing footprint of the house, the renovation opened up the walls, created a light filled double height living space, and introduced lots of natural light through 2 stories of floor-to-ceiling glass. Strategic implementation of 2 new dormers allowed the new renovation to make use of the existing attic, transforming it into a semi-private 3 bedroom apartment for the owners college age children.

A new highly efficient hvac system was paired with a rooftop photovoltaic system and new insulation throughout to keep energy usage down. Where solar panels could not be effectively installed on the roof, the space was used for a state of the art solar hot water system.

As much of the existing walls, floors, doors and trim as possible were maintained or salvaged and reused. The newly introduced palette of white washed maple, whitewashed oak and carrara marble harmonizes beautifully with the existing and salvaged material, which was also whitewashed to blend old and new together. Maple floor to ceiling sliding doors ring the living space, which can be completely opened up to the outdoors. The result is a clean, calm, quiet and light filled home, right in the middle of the city.

Ryan was the project manager for the Russell Street Renovation while working at Maryann Thompson Architects in Cambridge, Massachusetts.

Photo Credits: Chuck Choi Architectural Photography

6100.jpg
       
     
6018.jpg
       
     
6235.jpg
       
     
6040A.jpg
       
     
6061.jpg
       
     
6090.jpg
       
     
6111.jpg
       
     
6197.jpg
       
     
6203.jpg
       
     
6179.jpg
       
     
6130.jpg